STICHELTONIN TARINA

Vuonna 1995 kaksi herkkusuuta pystyttivät Sherwoodin metsän laitamille pienen juustolan herättääkseen henkiin ikivanhan juustoreseptin.

Nämä kaksi miestä olivat Neal's Yard Dairyn Randolph Hodgson ja juustontekijä Joe Schneider, ja resepti kyseessä oli alkuperäinen Stilton-juusto, kuten sitä oli valmistettu satoja vuosia ennen Euroopan Komission PDO-merkintää.

Joen ja Randolphin reseptissä juuston valmistukseen käytetään ainoastaan raakamaitoa ja vain eläinperäistä juoksutetta. Modernin Stiltoninhan valmistukseen voidaan ainoastaan käyttää pastöroitua maitoa. Raakamaito tarjoaa juustolle rikkammaan ja vivahteikkaamman kulttuurin, joka myös tulee esiin juuston maussa.

Nimi Stichelton tulee Stiltonin kylän nimen muodosta vuodelta 1086 Domesday Bookissa (Stichiltone/Sticiltone). Juustonvalmistus myötäilee muullakin tavalla perinteitä: juustomassa erotellaan herasta käsityönä.

Maultaan Stichelton on kuin upea vanha herrasmies, jonka voimakkaassa maussa ei ole lainkaan pistävyyttä, vaan täydellistä vivahteikkuutta suolaisen, hedelmäisen ja maanläheisen välillä. Stichelton on myös Peterin lempijuusto, ja sitä herkutellaan myös nyt mm. Palace Ravintolassa!