Makujen sinfoniaa

Paras juustolautanen koostuu erilaisista mauista, tekstuureista ja elämyksistä - ja makeat lisukkeet ovat tärkeä osa tätä kokemusta!

Hillot, chutneyt, mostardat - sama se, minkä juustolle valitsee. Vai onko sittenkään?

Hillot ovat hedelmä- tai marjasäilykkeitä, joissa on pektiiniä. Niissä on harvoin muita makuja kuin hedelmiä ja kevyitä mausteita tai yrttejä, mikä tekee niistä turvallisen parin juustojen kanssa.

Klassisia makuja ovat viikuna, joka sopii useimpiin juustoihin; kirsikka, joka on ihana pari kypsän lampaanmaitojuuston, kuten Ossau Iratyn, ja sinihomejuustojen kanssa; kvitteni, joka sopii kevyempien ja hedelmäisempien juustojen, kuten pehmeiden juustojen ja tuoreen vuohenmaitojuuston, kanssa. Omenahillo on yleinen yhdistelmä monien englantilaisten kovien juustojen kanssa, koska omenoita viljellään maassa laajalti.

Chutneyt ovat alunperin peräisin Intiasta, josta britit toivat mausteita ja reseptejä takaisin kotimaahansa. Chutneyt koostuvat hedelmistä, vihanneksista, mausteista ja ennen kaikkea etikasta.

Chutneyt ovat mausteisempia ja intensiivisempiä, ja siksi ne vaativatkin vahvuuttaan vastaavan juustoparin. Klassiset parit ovat kypsät cheddarit, suolaiset sinihomejuustot, kuten Stilton, ja alppijuustot, kuten kypsytetty Comte tai Gruyere.

Mostarda on italialainen hilloke, joka sisältää makeita hedelmiä ja mausteista sinappia. Itse asiassa, monesti kun italialaiset sanovat "sinappi", he tarkoittavat tätä makeaa hilloa mielle tutumman Turun Sinapin sijaan.

Viikuna-mostarda ja mostarda omenalla ja päärynällä ovat hyvin yleisiä, ja niitä syödään usein juustojen ja salamien, sekä ilmakuivattujen leikkeleiden kanssa. Hillon makeutta leikkaa mausteinen sinappi, mikä luo erittäin jännittävän makuelämyksen!

Ja lopuksi, englantilaiset rakastavat pikkelöityjä hedelmiä juustojensa rinnalla. Viikunat, sipulit, vihreät saksanpähkinät ja kirsikat, jotka on marinoitu makeassa viinissä ja mausteissa, on kevyempi vaihtoehto mausteisille chutneyille. Kokeile näitä rasvaisempien kovien juustojen, kuten Cheddar, Red Leicester, Beaufort ja ikääntyneiden Comten kanssa.

Sanotaan, että kun hilloa tarjotaan yhdessä juuston kanssa, on parempi jäähdyttää hillo ja tarjoiluastia tai kulho, johon se menee: tämä ele pitää sen ulkonäöltään ja maultaan raikkaana, kun taas juuston tulee olla huoneenlämpöistä. Bon Apetit!

Klassikkomakuja Ranskan maaseudulta
Hillot

Klassikkomakuja Ranskan maaseudulta

Mausteita, hedelmiä ja täydellisiä yhdistelmiä
Chutneyt

Mausteita, hedelmiä ja täydellisiä yhdistelmiä

Vahvoja tunteita ja valloittavia makuja, italialaiseen tapaan
Mostardat

Vahvoja tunteita ja valloittavia makuja, italialaiseen tapaan